Margaretha-Maria Alacoque
#1
In het documentatiecentrum van het Brugs Ommeland zit een devotieprentje van de heilige Margaretha Maria Alacoque. Haar foto is bevestigd op een hazelnootblaadje en onderaan is een dun schijfje hout aangebracht. Het prentje werd uitgebracht door de Monastere de la visitation de Paray-le-Monial. De zuster Margaretha-Maria Alacoque kreeg hier in de 17e eeuw visioenen van het Heilig Hart van Jezus. Weet iemand het verband tussen deze heilige, het Heilig Hart van Christus en een hazelaar?
Antwoord
#2
Een zoektocht in de catalogus van ANet (netwerk van Antwerpse wetenschappelijke bibliotheken, <http://anet.ua.ac.be/desktop/ehc>) levert heel wat boeken over Margareta Maria Alacoque op, onder meer:

- Leven en openbaringen van de eerweerdige Margareta Maria Alacoque, instelster der godvruchtigheid tot het H. Hert van Jesus, religieuse van de Visitatie, in geur van heiligheid gestorven te Paray-le-Monial ten jare 1690 / Boulangé, F. - Gent, 1860

- Levensgeschiedenis van de H. Margareta-Maria Alacoque, religieuse van de Orde van O.L.Vr.-Visitatie in het klooster van Paray-le-Monial, of: Oorsprong der openbare vereering van Jesus' H. Hart / Celis, Gabriël. - Gent, 1921

Deze en vele andere boeken zijn onder meer beschikbaar in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience, de bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap (onderdeel van Universiteit Antwerpen) en het Theologisch en Pastoraal Centrum (onderdeel van het bisdom Antwerpen). Mogelijk zijn er ook exemplaren beschikbaar in Brugse erfgoedbibliotheken. Je kan ook zoeken in Unicat.be, de overkoepelende catalogus van wetenschappelijke bibliotheken in België.
Antwoord
#3
"Het was tussen hazelaars dat de Goddelijke verschijning van de Heilige Maria Alacoque te Paray, nu Lemonial, plaats had. De gelovigen nemen ter godvruchtige herinnering de bladeren van deze struik mee."

Via http://www.volkoomen.nl/heiligen/17%20oktober.htm
Antwoord