Belgische vluchtelingen naar Nederland
#1
Hallo Ik ben op zoek naar gegevens over mijn Oma Marie Amelie Hausmanns geboren 1-5-1903 te Ixelles, als wees achtergelaten door haar ongehuwde jonge moeder. Ik vind haar terug in 1916 als Belgische vluchtelinge in Amsterdam komende vanuit Watergraafsmeer maar hiervoor loopt alles dood. Bij geen bekende instelling kan ik haar vinden voor oktober 1916 als vluchtelinge. Ik heb gezocht via zeeuwengezocht.nl , via de sites voor vught en allerlei bekende opvangkampen. Weet iemand hoe een 11 jargie meisje naar Nederland werd "gebracht" als Belgisch vluchtelinge zijnde.
Alle tips zijn welkom.
Hartelijk dank voor een antwoord.
Marianne Sleegers
Antwoord
#2
Op de site familiegeschiedenis.be van Familiekunde Vlaanderen is er een themadossier te vinden over Belgische vluchtelingen naar Nederland tijdens WO-1. Misschien kan dit helpen?

Je kan ook zoeken naar archieven op de site van het Rijksregister.

Succes.
Antwoord
#3
Hallo , Dank, ik heb al gezocht op het arch.be maar daar is niets te vinden. en ook op familiegeschiedenis.be. Daar is niks te vinden. Rara. Ik heb haar geboorteakte in Ixelles/Elsene op 1-5-1903. en de aktes in Amsterdam dat ze in januari 1916 via watergraafsmeer in Amsterdam is gkomen en tot 1920 is gebleven.( Komende van IXelles staat er) . Maar aan Belgische kant kan ik gewoon niets vinden. Alsof ze niet bestond na haar geboorte.
Antwoord
#4
Heb je in het Rijksarchief gezocht naar personen (registers) of archieven (archiefbewaarplaatsen)?

Verder heb ik nog een document gevonden over de opvang van oorlogswezen in België tijdens WO-1. Misschien kan dat helpen.
Antwoord