IEPER, Namen, Menen 18e eeuw
#1
Info over Ieper gezocht. Een voorvader diende in het Staatse leger in het regiment van kon.van Pruissen, later genaamd regiment Holstein-gottorp. In 1736 trouwt te Namur Johan Wijser met Mijlia Rutten. Het regiment verhuisd vlak daarna naar Ieper, daar kan ik helaas niets vinden. Uit Nederlandse bronnen blijkt dat er een zoon is geboren in Ieper. Eind 1742 verhuisd het regiment naar Menen, daar wordt in januari 1743 een dochter genaamd Maria Gertruda Wyser geboren, dochter van Jan antonius Wyser en Maria Cornelia Ruth. Een jaar later verhuisd het regiment naar Doornik, weer later naar Engeland Zwolle en Leeuwarden, den bosch en weer Ieper. Men verbleef in de perioden 1737-1742 en 1753-1756 in IEPER.

Zijn er bronnen waaruit bewegingen van soldaten zijn te herleiden? Zijn er bronnen waaruit doop-,trouw- en begraafregistraties blijken?

De naam maria/mijlia Rutten komt in NL niet terug, de vrouw aldaar wordt Mela Schoenmakers genoemd. Wellicht bieden bronnen in Ieper duidelijkheid m.b.t. de doop van zoon Joannis Wyser in 1740/1741 en een mogelijk overlijden van Rutten en/of hertrouwen met Schoenmakers. De naam Wyser wordt in diverse akten verschillend geschreven, o.a. als Wijser, Wiser, Weiser, Wieser etc.
Alvast bedankt voor uw reactie.
Antwoord
#2
Houd er rekening mee dat veel parochieregisters in deze streek in het oorlogsgeweld verloren gegaan zijn.

Zie ook de discussie hierover op

https://nl.geneanet.org/forum/viewtopic.php?t=520974 :


Voor de parochies & gemeenten gelegen in de frontstreek 1914-1918 (o.a. Ieper, Diksmuide, Mesen)
of tijdens W.O.2 (zoals Oostende en Dendermonde) zijn parochieregisters massaal verloren gegaan in het oorlogsgeweld!
Enkel de dubbels aangelegd vanaf de 2de helft van de 18de eeuw (en op het ogenblik van W.O.1 buiten die streken bewaard),
blijven vaak (niet altijd) nog als enige over; idem sommige klappers..."
>>> voor bijkomende bronnen, zie volledige tekst : "De parochieregisters", P. Donche---
Antwoord