Reactie plaatsen 
Archieven Congo
26/04/2018, 22:33
Bericht: #1
Archieven Congo
beste allemaal,

Rond 1920 gaat Hermanus Johannes ten Velden vanuit Den Haag naar de Congo om op een rubberplantage zijn fortuin te maken. Hij had geen slechter tijdstip kunnen kiezen. Niet alleen de rubbermarkt stortte in, maar ook de wereldwijde economische crisis deed de handel geen goed. Hermanus (oom Herman) trouwde een Congolese vrouw en kreeg 2 kinderen. De oudste, een jongetje nam hij mee naar Nederland op familiebezoek. Terug in de Congo overleed het kind. Er was ook een meisje Maria. Ze trouwde een Belgische apotheker, kreeg 5 kinderen en in de 60'er jaren kwam de familie berooid terug naar België, waar ze gingen wonen in Braine l'Alleud (Eigenbrakel) vlak bij Brussel. Mijn man en ik zijn daar in de zestiger jaren nog geweest. Oom Herman overleed ca. 1965 in Nederland.

Ik heb geprobeerd om wat Congolese info te pakken te krijgen, maar dat bleek niet zo makkelijk. Mijn vragen

- Met wie trouwde Herman (akte?)

- Zijn er geboorteakten van de 2 kinderen

- Is er een trouwakte van zijn dochter Maria met de apotheker (zijn naam is Legrand)

- Zijn er geboorteakten van de kinderen Legrand. Als de akte van deze kinderen er zijn, neem ik aan dat ze (nog) niet openbaar zijn.

- Is er verder iets te vinden van de familie, in Congo of België.

Het klinkt alsof ik nog niks gedaan heb, maar ik verzeker jullie dat ik al even bezig ben. Maar de meeste mensen zijn overleden, verhuisd, of hebben zo'n algemene naam, dat het zoeken is naar een speld in een hooiberg. Ook kan ik maar niet te weten komen waar ev. Congolese archieven zijn, zoals we in Nederland specifieke info over Indië hebben.

Ik bedank jullie vast voor ev. info of zetjes in de goede richting.

Philou
Alle berichten van deze gebruiker zoeken
Reageren op dit bericht
03/05/2018, 07:21
Bericht: #2
RE: Archieven Congo
Zie het bericht in de rubriek "Archieven"

Voor de algemene regel is het inderdaad zo dat, wegens de archiefwet, de registers van na 1910 nog niet zijn vrijgegeven.
De website van deze gebruiker bezoeken Alle berichten van deze gebruiker zoeken
Reageren op dit bericht
Reactie plaatsen