Bevolkingsregisters
#1
Dag iedereen,

Ik heb nooit eerder bevolkingsregisters geraadpleegd.
Bestaat er een geschreven handleiding van?
Alvast bedankt voor een reactie.
Antwoord
#2
Bevolkingsregisters zijn doorgaans opgesteld op basis van straat en huisnummer (toch die welke ik tot nu toe heb gezien). Zie voorbeeld in bijlage.

Je kan er uit opmaken wat het "huishouden" was in een bepaalde periode. Dus niet enkel wie van het gezin er daar samenleefde, maar ook of er een dienstbode was en of misschien de ouders of schoonouders inwoonden. Verder worden ook nog dikwijls de beroepen en speciale functies vermeld.

Je komt hier ook te weten van waar de personen afkomstig zijn (hun vorig adres), wanneer ze hier zijn komen wonen, wanneer ze er weer vertrokken zijn en waar naartoe.

De codes die hier en daar gebruikt worden verwijzen dan weer naar andere registers omdat een verhuisadres uiteraard in een ander boek staat. Maar er kan bvb ook verwezen worden naar een vreemdelingenregister.

Als je registers in een gemeente wenst te raadplagen maak je best een afspraak op voorhand. De ambtenaar zal je wel op weg zetten omdat je meestal eerst aan de hand van een namenindex een eerste aanknopingspunt moet zien te vinden. Denk eraan dat hier een beschermingsperiode van 120 jaar geldt. Voor recentere gegevens moet je toestemming hebben van een gezinslid in eerste graad of bij gebrek daaraan van het college van burgemeester en schepenen.


Bijlagen Miniatuurweergaven
   
Antwoord