lezen parochieregisters St-Jacob–op-koudenberg
#1
Huwelijksakte van Michel Van Laer, “Colonel réformé” en Anne della Faille 1648
In verschillende publicaties over de familie della Faille is er sprake van Michel Van Laer die huwt met Anne della Faille te Brussel ,St-Jacob–op-koudenberg op 17/01/1648. (zie bijlage) In de doopregisters van deze parochie, heb ik ook nog 13 kinderen uit dit huwelijk gevonden.
In “Les Della Faille”, Y.Schmitz, Deel I Des Origine aux XVIIe Siecle, Brussel 1965, blz 322, is er sprake van “Michel Van Laer, capitaine “in cohorte custodie vexille militaris les archiduces (de Gyon), Colonel des Hauts-Allemands au service de l’archiduc Léopold Guillaume , en misschien gouverneur van Oudenaarde
Mijn vraag:
1 Wie zijn de ouders van Michel? Volgens handschrift Houwaert-De Grez, II 6539, blz 234 KBB Albert, is Michel de kleinzoon van Jan Van Laer “en son temps ingenieur de l’empereur Charles V” echter zijn de ouders niet ingevuld...
2 Wie kan me helpen met de extra info te ontcijferen uit de doopakten (in bijlage)
3 Wat mag ik verstaan uit “ un alfere espagnol réforé” ?
Met dank!
Van Laer Dirk

Ter Info, het oude familiewapen komt voor in :

Herk-de-Stad, bij Philippus Vandelaer, burgemeester in 1548.
Vosselaar/Beerse, de schoutenfamilie Van Laer voert het vernieuwde wapen met arend.
Lille (Rijsel) voert de familie Vanlaer, afstammelingen van Jean Van Laer, drossaart van Zandvliet en Madeleine s’ Hertoghe (X Antw. OLV 12/06/1582) een bijna identiek oude wapen (met lauriertak) zie volgende vraag in dit forum.

.pdf   Michael Van Laer.pdf (Grootte: 1,13 MB / Aantal keer gedownload: 410)
Antwoord
#2
Voor wat puntje 3 betreft "un alfere espagnol réforé" is er daar waarschijnlijk sprake van een alferis, een vaandeldrager (uit het Spaanse "alferez") en moet "réforé" eigenlijk "réformé" zijn, hervormd dus.
Antwoord