registratie IVF (in vitro fertilisatie) in geneadatabanken
#1
Aan hen die het hun aangaan, Smile

De tijd staat niet stil en de realiteit van het leven confronteert ons dagdagelijks met feiten die we al dan niet wel of liever niet zouden zien. Neemt niet weg dat het de realiteit is en inzake genealogie, we betrachten de realiteit zo accuraat mogelijk te registreren.

Aangaande IVF vroeg ik me af of de standaard benoeming N.N. (Nomen Nescio, naam niet bekend) de meest accuraat mogelijke weergave is ?

Ik heb dit tot nu wel zo aangegeven, maar met relatie vader als "verzegeld" dat aangeeft dat de naam wel ergens geregistreerd is.

Ik maak de bedenking omdat, technisch en legaal de vader (in dit geval de "spermadonor" kan aangeven of hij later, wanneer het kind de legale leeftijd heeft bereikt, wel of niet wil gecontacteerd worden. En omdat om die reden, de staalnummers bewaard en geregistreerd worden. En dus de vader WEL bekend is.

In de internationale rechten van het kind van de VN. staat in artikel 7 nl. dat een kind het recht heeft zijn ouders te kennen.;
"Article 7
You have the right to a legally
registered name and nationality. You
also have the right to know and, as
far as possible, to be cared for by
your parents."

Dit druist wel in tegen de nationale wetgeving op privacy, die weliwaar verlopt na 100 jaar of na het overlijden van de "vader".

Deze situatie van de "verwekker" die feitelijk wel bekend is, maar niet mag worden vrijgegeven is volledig anders dan de N.N. waar een natuurlijke conceptie plaatsvind door een onbekende, en kan mijns insziens perfekt worden weergegeven in de stamboom door het IVF staalnummer en het bevruchtingsinstituut.
Zo blijft de vader anoniem, behalve voor hen die na verllop van tijd wel het wettelijk recht hebben hem te kennen.

bvb. 100 jaar na datum of na het overlijden, mogen de gegevens in principe wel legaal worden vrijgegeven en zo hebben dan in de toekomst de kleinkinderen van de IVF baby wel een idee waar ze vandaan komen.

Er is voor zover ik weet ook geen wettelijke bepaling die de bevruchtingscentra verplicht de verzegelde data rond de bevruchting aan te geven aan de overheden (registers) via staalnummers. En dus als er werkelijk geen regeling daarrond bestaat, dan verdwijnt de data bij de eerste "gegevens opkuis" na de wettelijke termijn van gegevensbewaring voor deze instituten is verstreken.

Dus om die reden dacht ik dat het mss. oportuun was over de juiste registratie van IVF kinderen in genealogische databanken even na te denken en wil graag ieders mening hierover horen.

Vriendelijke groeten,

Peter
Antwoord