Nieuwe brochure huizengeschiedenis bij FelixArchief.
#1
Het FelixArchief publiceerde vorige week een nieuwe brochure over het schrijven van een huizengeschiedenis. Het gaat dieper in op de verschillende bronnen die je kan gebruiken en welke stappen je moet doorlopen om een geschiedenis van een huis of gebouw in Antwerpen te schrijven. Zeer interessant!


Huizengeschiedenis in het FelixArchief
Antwoord
#2
Mooi, Wouter! Ook interessant voor andere steden/streken.
Antwoord
#3
Heel toevallig was ik eerder vorige week al op de volgende website gewezen over de stad Delft:
http://www.achterdegevelsvandelft.nl/
Toen begon het al te kriebelen, en nu ik dit lees ... :-)

Helaas is in mijn geboortestad Aarschot heel het stadsarchief in de vlammen opgegaan tijdens de oorlog, maar ik vermoed dat je voldoende bronnen hebt buiten zo'n stadsarchief om iets gelijkaardigs te doen in dat geval?
Anders wordt het een kort werkstukje ... Undecided
Antwoord
#4
Informeren bij het stadsarchief Aarschot. Zij gaan zeker kunnen zeggen welke reeksen verloren zijn gegaan en welke niet.

Sowieso ga je voor de 19e en 20e eeuw aan de slag kunnen met het kadasterarchief. Daarmee kan je al namen en data tot +/- 1830 opzoeken.

En mogelijk zit het oud archief in het Rijksarchief?

Succes! Hopelijk valt er nog wat te rapen. Smile
Antwoord
#5
De vzw Levend Archief heeft twee publicaties uitgebracht in verband met huizen onderzoek en stadsgeschiedenis in Brugge, Een huis in Brugge, Vademecum voor historische studie van woningen, eigenaars en bewoners in 2001 en Huizenonderzoek - Stadsgeschiedenis 2008 beiden zij nog steeds zeer bruikbaar voor de Brugse huizen- en stadsgeschiedenis. De onlangs verschenen publicatie Achter Brugse muren, Op zoek naar materiële cultuur in Brugge leert ons welke bronnen geschikt zijn om huizenonderzoek, interieurgeschiedenis en voorwerpen te combineren. Deze publicaties zijn nog beschikbaar in het Brugse Stadsarchief.
Antwoord