Onbekend voorwerp
#1
De Heemkundige Kring ‘Hobuechen 1135’ (Hoboken) bezit deze ‘houten constructie’ (hoogte 140 cm, lengte 190 cm). De bovenste balk steekt aan de beide kanten verder uit, aan de ene kant afgerond, aan de andere kant met een afgerond T-vormig stuk.

De bovenzijde is eveneens afgerond, om er een doek over te leggen voor verdere bewerking?
Waarvoor wordt (of werd) dit gebruikt?

Hoe wordt deze constructie genoemd?

Heb je meer informatie over deze constructie of ben je geïnteresseerd om het aan de collectie van je heemkundige kring toe te voegen, gelieve dan te reageren.


Bijlagen Miniatuurweergaven
               
Antwoord
#2
Dit is een houten schandpaard. het is afkomstig uit het oude militaire strafrecht, Oorspronkelijk was de het tentoonstellen op een houten paard een militaire straf die aan soldaten werd opgelegd die zich aan bepaalde misdrijven – ongedisciplineerdheid, ongehoorzaamheid, baldadigheid en kleine diefstallen – hadden schuldig gemaakt, ook vrouwen van lichte zeden die opgepakt werden in de buurt van kazernes werden als straf hierop gezet.( cfr heemkunde Antwerpen, P De Win)
Zie hierover het Gouwtijdschrift van Heemkunde Gouw Antwerpen, jaargang 54, 2017 nr 3
Ook Dhr Paul De win heeft hierover heel wat gepubliceerd
Antwoord
#3
Is dat dan een origineel houten schandpaard? Want dan is het schandpaard van Mechelen toch net iets minder uniek: https://muse.mechelen.be/het-schandpaard
Antwoord
#4
Ik denk niet dat dit een schandpaard is: veel te lichtgebouwd en te laag; bovendien waar dienen die onderste schappen dan voor? Lijkt eerder een werktuig voor bewerking van leder of geweven stoffen.
Antwoord