?14-18 correspondentie vrij belgië naar banneling in Nederland?
#1
Mijn grootvader (banneling 14-18 in Nederland) laat zich in zijn uniform fotograferen in Harderwijk. Op deze foto is door de fotograaf ook een kleine foto gemonteerd van zijn vrouw en twee kinderen. Deze bleven in onbezet België (Vlamertinge), nadien verplicht verhuisd naar Frankrijk.
Door die die fotomontage vraag ik mij af of er dan correspondentie mogelijk was tussen onbezet België en Nederland.
Zo ja, op welke wijze?
Antwoord
#2
Prof. dr. A. Vanneste beschrijft in zijn publicatie: " De elektrische draadversperring aan de Belgisch-Nederlandse grens tijdens de Eerste Wereldoorlog" (uitgave van de auteur, professor emeritus aan de UA, 2011), als aanleiding tot het plaatsen van die elektrische leiding het intens grensverkeer tussen het bezette België en het neutrale Nederland.
Eén van die grensverkeer punten was de brievensmokkel. "Een postkantoor in Baarle-Hertog werd overrompeld door post, waarna het naar een kantoor aan de zeedijk in Vlissingen overgebracht werd. Er lagen niet zelden 80.000 tot 90.000 poststukken te wachten."
Contact van de soldaten aan de Ijzer met hun familie en omgekeerd verliep via die smokkelroute.
Ook nadat de elektrische draadversperring er geplaatst werd door de Duitsers.
Brieven werden dus over de grens "gesmokkeld".
Voor verder info kan ik hogervermelde publicatie aanbevelen.
mvg
Theofiel
Antwoord
#3
Onlangs waren we in Baarle, en daar hangt aan het oude postkantoor
een informatie paneel met daarop informatie over het versturen van post van bezet België via dit kantoor naar de Ijzer vlakte tijdens WO I .
Er staan ook foto's bij van briefwisseling van toen. Inclusief afbeeldingen van het initiatief van iemand die brieven met speciale postzegels verstuurde met bedoeling deze aan postzegel verzamelaars te verkopen.
m.v.g. Theofiel.
Antwoord