Naamsverandering
#1
Is dit mogelijk ? Op een trouwakte uit 1720 vind ik de naam van de echtgenote geschreven als Valckx. Enkele jaren later verdwijnt  deze naam in geboorte aktes alhoewel de vaders naam steeds constant blijft. 

De naam van de echtgenote wordt Foucon ( eerst gezien in 1723). Na mij te pletter te hebben gezocht dacht ik ineens dat foucon mij bekend voorkomt, nml. valk is Faucon in het frans. Is het mogelijk dat bij de geboorteaktes de naam Valckx veranderd is in Foucon ???? Dit zou wel ver gezocht zijn niet.
Antwoord
#2
Voor 1800 komen naamsveranderingen van de ene op de andere generatie wel meer voor, maar deze zijn meestal beperkt tot de schrijfwijze.  Zo wordt bv. "Breght" vervangen door "Brecht", "Moncet" door "Monset", enz.  Op de vooravond van de Franse Revolutie verdwenen er ook een paar "De" voorzetsels.  "De Cambrom" werd plots "Cambron", kwestie van niet te zeer op te vallen.

Vertalingen van familienamen gebeurden waarschijnlijk om commerciële redenen.  Een en ander hangt dus ook van de streek en het beroep af.

Doorgaans zijn de namen van de vrouwen stabiel.  Dat komt omdat er meestal in het dorp van de bruid werd gehuwd en daar kende de pastoor wel degelijk het meisje dat voor hem stond.  Bij de naam van de bruidegom (die zelf dikwijls ongeletterd was) was de schrijfwijze meestal fonetisch, met alle gevolgen van dien.  Zelf heb ik me ooit rotgezocht naar een zekere "Outters" die dan "Van Houtte" bleek te heten.


Pas in 1811 werd het verplicht om een vaste familienaam te kiezen.  Hierbij gingen sommigen radikaal voor iets anders.  Niet gemakkelijk voor genealogen, maar dat komt gelukkig niet veel voor.  Van dan af zijn er minder wijzigingen, maar schrijffouten zijn nooit uit te sluiten.
Antwoord
#3
Dag,
Over welke gemeente gaat het ?
Mvg, Georges
Antwoord
#4
Ik zal de links doorgeven. Het is Antwerpen en de St Joris kerk

1723 Doop Anna Maria https://www.familysearch.org/ark:/61903/...&cat=58936
1727 Doop Catharina https://www.familysearch.org/ark:/61903/...&cat=58936 opgelet gansjes met een dubbele s
1725 Doop Joannes https://www.familysearch.org/ark:/61903/...&cat=58936
1720 Huwelijk Joannes en Margarita https://www.familysearch.org/ark:/61903/...&cat=58936 hier Margerita later steeds margereta
Antwoord