Hoe nu verder?
#1
Ik onderzoek in Nederland de familienaam Donjacour. Vanaf 1704 gevonden in onze provincie Limburg (Stevensweert en Thorn).
Nu vind ik West Vlaanderen meerdere namen die verdacht veel lijken op Donjacour: Dangecour,Densecoer, Dansacourt, Dansecour.
Voor zover ik kan nagaan komt deze naam nu niet meer voor in België. Wie kan mij meer informatie geven? Bestaat de mogelijkheid dat personen met deze naam (met de Fransen?) naar Holland zijn vertrokken? Zijn daar gegevens over in te zien en beschikbaar? Waar zou ik die kunnen vinden?
Bij voorbaat dank.
Groet Michel Seegers
Veghel, Nederland
Antwoord
#2
Donjacour schijnt een verhaspelde vorm van de (West-/Oost-) Vlaamse familienaam Dansercoer te zijn; op zijn beurt een variant van Dachicourt (naar de plaats Achicourt, een dorp in het huidige Franse departement Pas-de-Calais,  regio Hauts-de-France). Dansercoer komt nu nog sporadisch voor in België. Het is onmogelijk om hierover iets te zeggen of te bewijzen tenzij u de personen (met namen, data, plaatsen) gaat opzoeken in de archieven en aan de hand daarvan een soort traject probeert te achterhalen. U komt waarschijnlijk dus in Noord-Frankrijk terecht. Het territorium van Pas-de-Calais komt trouwens zowat overeen met dat van het graafschap Artesië (Artois), dat een van de Zeventien Provinciën was in de 16e eeuw.
Antwoord
#3
Beste,
zo, bedankt voor uw reactie. Ik zal hiermee verdergaan en zien wat of en wat het gaat opleveren.
met vriendelijke groet,
michel
Antwoord