voorouderonderzoek Wybou
#1
hallo allemaal,

ik ben op zoek naar meer informatie over mijn grootvader Willem Wybou (Brussel, 03/10/1898 - Ramskapelle, 08/07/1972), informatie verkregen via Stamboom onderzoek van de familie Meert ( mijn grootmoeder: Emelina meert).
In het  rijksarchief-online van Brussel heb ik een geboorteakte gevonden , daarin stond vermeld dat hij geboren was op 26/10/1898)...?
Ik heb er ook een aantal andere Wybou's gevonden (3 personen: broers, zusters?) die rond deze periode zijn geboren.
Niks te vinden over wie hun ouders waren....
Wat is de volgende stap? Hoe begin ik ermee? Moet ik persoonlijk naar Brussel gaan om daar zijn geboorteakte op te vragen? Kan je dit zomaar doen? Wat raden jullie mij aan?
Al mijn ooms en tantes zijn al overleden.

hartelijk dank en vriendelijke groeten,

Frank
Antwoord
#2
De eerste vraag is: waar in Brussel?  Brussel hoofdstad (huidige postcode 1000) of een van de 19 gemeenten?  Belangrijk, want elk van de gemeenten heeft zijn eigen archief.
Zie de discussie over de Brusselse archieven

Vermits het je grootvader betreft zou er geen probleem mogen zijn om een uittreksel van de registers te krijgen.  Gelet op de huidige Corona-toestanden is plaatselijk bezoek waarschijnlijk niet mogelijk, maar misschien kunnen ze je wel verder helpen via mail of telefoon.

Ik ben even naar de registers van de dopen van 1898 in Brussel gaan kijken op de site van het Rijksarchief, maar blijkbaar staat deel 3 (OKT-DEC 1898) niet on-line.  En de tienjarige tafels lopen ook niet tot 1898.

Best eerst de eerste vraag oplossen indien mogelijk.

UPDATE: Deel 3 is wel degelijk beschikbaar op de site van de LDS
Antwoord
#3
Ik vermoed dat je hier al bent gaan kijken?
Antwoord
#4
Bedankt Nand voor de snelle reactie, ja, ik was hier al eens op beland. Door te zoeken naar mijn voorouders Wybou, was ik op de stamboom van mijn grootmoeder terechtgekomen, en de heer Armand Meert, heeft een stamboom voor de naam MEERT opgemaakt die teruggaat tot 1210. Daar tegenover staat dat ik, op internet, niets terugvind van Willem Wybou. Bon, ik had de tel al opgeschreven van de 'burgerlijke stand' in Brussel. Ik ga dat eerst doen.
Door het vele zoeken, weet ik dat de naam Wybou veel voorkomt in Woumen en Klerken. Ik hoop ooit de connectie te maken tussen de voorouders in die dorpen en mijn voorouders.

prettige avond,

Frank
Antwoord
#5
In de geboorteakte van 26 Okt 1898 Brussel staat toch duidelijk dat er geen vader is? Zie bijlage.


Bijlagen Miniatuurweergaven
   
Antwoord
#6
Toch wel wat verschil qua datum van geboorte, 3 oktober vs 26 oktober, niet?

Het is misschien beter om Ramskapelle to contacteren en te vragen of er iets meer kan worden gehaald uit de overlijdensakte van 8-JUL-1972.
Antwoord
#7
(08/07/2020, 19:18)Nand schreef: Toch wel wat verschil qua datum van geboorte, 3 oktober vs 26 oktober, niet?

Het is misschien beter om Ramskapelle to contacteren en te vragen of er iets meer kan worden gehaald uit de overlijdensakte van 8-JUL-1972.

Nand, bedankt voor de ideeën waar ik verder moet zoeken!
Antwoord
#8
(08/07/2020, 17:13)Dahlqvist schreef: In de geboorteakte van 26 Okt 1898 Brussel staat toch duidelijk dat er geen vader is? Zie bijlage.

hartelijk dank!!! Mag ik vragen waar u deze akte ergens heeft gevonden?

met  vriendelijke groeten,

Frank
Antwoord