Parochie regsiters Muizen/Muysen (Limburg)
#1
Ik heb een aantal burgerlijke huwelijks aktes die naar Muizen als doopplaats verwijzen terwijl de doop ingeschreven is in Kerkom. Doop aktes in Kerkom zelf verwijzen naar huwelijken in de parochie van Muysen. Kerkelijk heeft Muizen ooit afgehangen van Buvingen, maar dat blijkt niet uit de aktes van die gemeente.

In het rijksarchief wordt het volgende stuk bewaard: Inventaris van de registers van de kapel van Muizen toebehorend aan de -hulpkerk Kerkom, 1824, wat aangeeft dat deze kapel afhing van Kerkom en mogelijk ook aparte registers had.

Het lijkt alsof er mogelijk parochie registers voor Muizen bestaan hebben maar ooit vernietigt zijn geweest. Van een aantal plaatsen is het algemeen geweten dat bepaalde registers effectief vernietigt zijn (Neerlinter,...).

Bestaat er ergens een overzicht van parochie/burgerlijke registers waarvan men weet dat ze vernietigt zijn?
Antwoord
#2
Dateert de doopakte soms van voor 1795 en de huwelijksakte van na 1795?
Antwoord
#3
(12/04/2020, 13:42)Nand schreef: Dateert de doopakte soms van voor 1795 en de huwelijksakte van na 1795?

De doop van X (1761) is ingeschreven in Kerkom en vewijst naar het huwelijk van de ouders in Muysen. Bij het huwelijk van X (1805 in Muizen) wordt Muysen als doopplaats vermeld. Doop in Kerkom vermeldt geen parochie. Logischerwijs verwacht je het huwelijk van de ouders onder Kerkom te vinden maar dat is niet zo.

Ondertussen dit gevonden over de H. Kruiskerk in Muizen:
In 1140 zou er al een kerk gestaan hebben in Muizen, afhankelijk van Kerkom, maar toch reeds met een eigen rector. In 1612 werd Muizen afgescheiden van Kerkom en werd de Heilige Kruisparochie. Na de Franse revolutie (1789-1794) werd Muizen opnieuw toegevoegd aan Kerkom. Vanaf 1885 vormde Muizen samen met Buvingen één parochie wat steeds zo is gebleven tot de sluiting van de kerk van Muizen. (http://www.heemkundegingelom.net/Muizen.html)
Antwoord
#4
Je vindt dus geen registers in Muysen, juist?  Daar kunnen verschillende redenen voor zijn.

Ik denk niet dat de registers van Muysen vernietigd zijn (want dan zou er niets in die van Kerkom staan) maar wel dat de pastoor in beide parochies diende.  In dat geval hield hij zijn registers (lees: boekhouding) waarschijnlijk slechts op een plaats bij.

De ouders huwden meestal (niet altijd) in de parochie van de bruid en dat is doorgaans de parochie waar het eerste kind werd gedoopt.
Antwoord