De volkstelling van 1702 in Brussel en omgeving
#1
Begin 2015 gaf Familiekunde Vlaanderen regio Leuven het boek "De Volkstelling 1702 in Oostelijk Vlaams-Brabant" uit. Het was het werk van een ploeg vrijwilligers die de telling van dat jaar, uitgevoerd in meer dan 160 steden, gemeenten en parochies uit deze regio transcribeerde. De telling van Diest werd achteraf bewerkt en als aanvulling begin 2017 uitgegeven.

Maar het oude hertogdom Brabant was groter en aangezien die tellingen zoveel informatie geven over onze voorouders en hun leefgemeenschap, besloten Familiekunde Leuven en Familiekunde Brussel om samen een nieuw project op te zetten waarbij de tellingen van Brussel en de andere gemeenten van het Hoofdstedelijk Gewest worden getranscribeerd, geïndexeerd en uitgeven.

Gezien de omvang van het project zoeken wij vrijwilligers om hieraan mee te werken. Het is een ideale gelegenheid om kennis te maken met het dagelijkse leven van onze voorouders in 1702. Bovendien is het een uitstekende oefening in het lezen van oud schrift. Je vindt een voorbeeldje in bijlage.

Alles verloopt via het internet en gebeurt dus thuis. Je krijgt een dorp of een wijk van Brussel toegewezen en via Dropbox toegang tot een kopie van de telling en een sjabloon in Microsoft Word waarin je de volledige telling transcribeert. Heb je een probleem met een woord of een naam, dan helpt de groep collega-transcribenten je verder. Je transcriptie wordt nagelezen door een derde, waarna jij haar finaliseert.

Achteraf worden alle transcripties nog geïndexeerd op naam en voornaam.

Bij de publicatie worden uiteraard alle transcribenten op de titelbladzijde vermeld, en kunnen zij het boek tegen gunstvoorwaarden verkrijgen.

Zegt het je iets om hier aan mee te werken, of wil je meer informatie, neem dan zeker contact op met Familiekunde Leuven (familiekundeleuven@gmail.com) of Familiekunde Brussel (info@familiekunde-brussel.be).
We verwachten jullie met veel ongeduld.


Bijlagen Miniatuurweergaven
   
Antwoord


Berichten in dit topic
De volkstelling van 1702 in Brussel en omgeving - door Nand - 20/06/2017, 09:02